Swojszczyzna U Koczuta jest polską rodzinną firmą wędliniarską założoną w 1992 r. Nasze wędliny wytwarzane są w oparciu o stare sprawdzone receptury, przyprawiane naturalnymi przyprawami: świeżym czosnkiem, pieprzem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką i solą, wędzone przy użyciu drewna olchowego.
Nie stosujemy żadnych dodatków tzw. funkcjonalnych czyli barwników, aromatów, wiążących wodę polifosforanów, wzmacniaczy smaku, stabilizatorów, itd. itp. Jedyną substancją konserwującą jest sól i sól peklowa. Pogodziliśmy tradycyjny sposób produkcji z dbałością o europejskie standardy bezpieczeństwa żywności. Produkujemy w oparciu o zasady systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) na zasadach GMP (Dobra Praktyka Wytwarzania) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna). Nasze produkty regularnie są poddawane badaniom przechowalniczym i mikrobiologicznym.
Procesy wędzenia, podsuszania, dojrzewania wędlin suchych powodują wydajność typową dla wędlin wytwarzanych sposobem domowym. Ubytek wagi wyrobu gotowego w stosunku do wagi surowca to 30-50 %.
Zapraszamy do naszych sklepów firmowych:
- w siedzibie firmy w Wyszkowie Śląskim 1,
- na terenie Targowiska Miejskiego w Nysie przy ul. W.Łukasińskiego,
Zachęcamy do współpracy właścicieli sklepów mięsnych, spożywczych, restauracji, hoteli, sal bankietowych.